Matije Vlastara sintagmat - izdao Stojan Novaković (1907)

Matije Vlastara sintagmat - izdao Stojan Novaković (1907)
Artikal: 31261 : Tezina: 1.2 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Beograd 1907, tvrdi nakn. polukožni povez, stanje: skoro odlično, str. LXXXVII+621, ćirilica/crkvenoslov., vidi slike

0 RSD

Dodaj na listu

Matije Vlastara sintagmat je naziv izdanja ovog zakonskog spomenika koje je priredio Stojan Novaković. Pun naslov izdanja je "Matije Vlastara sintagmat, azbučni zbornik vizantijskih crkvenih i državnih zakona i pravila, slovenski prevod vremena Dušanova" a izdat je u okviru serije Zbornik za istoriju, jezik i književnost srpskog naroda, Prvo odeljenje, spomenici na srpskom jeziku, knj. IV u Beogradu 1907. godine.

Sintagma Matije Vlastara predstavlja zbornik vizantijskog prava sačinjen 1335. godine u Solunu. Dobio je ime po svome sastavljaču, svetogorskom kaluđeru Matiji Vlastaru, a starogrčka reč „sintagma“, označava zbornik propisa. Pripada kategoriji nomokanona, jer sadrži crkvena pravila i svetovne propise. Kao izvori svetovnih odredaba za Sintagmu upotrebljeni su Prohiron, Vasilike i Novele. Sintagma Matije Vlastara prevedena je na srpski jezik za vreme cara Dušana i bila je recipirana u pravo srednjovekovne Srbije i dobrim delom njena redakcija (poznata kao Skraćena sintagma) inkorporirana u Dušanov zakonik.