Knjiga iz logora Osnabrik Oflag VI C 1941-42 : Renee Sintenis - Rene Crevel, Georg Biermann

Knjiga iz logora Osnabrik Oflag VI C 1941-42 : Renee Sintenis - Rene Crevel, Georg Biermann
Artikal: 35484 : Tezina: 0.13 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Izdavač:
Opis: Potpisi logoraša i logorski pečati, Berlin 1930, tvrdi povez, stanje vrlo dobro 4+ (posvete), str. 32, fotografije, jezik: nemački, vidi opis i slike

2 997 RSD

Dodaj na listu

O knjizi

Knjiga je pripadala srpskom akademskom vajaru Božidaru Boži Obradoviću, zarobljeniku u logoru Oflag VI C. Na povezu knjige nalazi se posveta "Vajaru Obradoviću Miodrag Ž. Petrović". Na predlistu knjige nalazi se zapis "16-V-1941-42 g. Osnabriick, Božidar Obradović vajar", kao i pečat "5 Oflag VI C Geprüft". Na naslovnoj strani stoji posveta "Vajaru Obradoviću za uspomenu i sećanje na Osnabrik, Miodrag Ž. Petrović". Na kraju knjige još jedan gore pomenuti pečat.

Boža Obradović najpoznatiji je po svom delu, "Spomeniku streljanim taocima" iz 1951. godine. Izlagao je pre i posle Drugog svetskog rata. Godine 1941. zarobljen je i deportovan u logor Osnabrik, Oflag VIc. Preživeo je logoraške dane i nakon povratka u Jugoslaviju živeo je i radio u Beogradu. 

O logoru Oflag VI C

Oflag VI C bio je jedan od mnogobrojnih oficirskih zarobljeničkih logora u Nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata. Nalazio se u zapadnom predgrađu nemačkog grada Osnabrik (nem. Osnabrück), Evershajdu (nem. Eversheide) i u njemu je od 1941. do 1945. godine bilo zarobljeno oko 6.500 jugoslovenskih oficira, većinom Srba  (među kojima i 450 Jevreja) . Prvi oficiri u ovaj logor su došli u drugoj polovini aprila 1941. godine, a već od maja 1942. godine ovo je postao drugi oficirski logor po veličini, odmah posle logora u Nirnbergu. Zarobljenicima, smeštenim u pedeset baraka, životi nisu bili neposredno ugroženi, niti su prisiljavani na rad, jer se radilo o jedinom logoru u zapadnoj Nemačkoj koji je bio pod zaštitom Ženevske konvencije. Među oficirima Jugoslovenske kraljevske vojske bilo je i profesora univerziteta, bivših ministara i poslanika, sudija, generala, umetnika, kao i drugih poznatih intelektualaca kao što su Oto Bihalji Merin, Milan Bogdanović, Stanislav Vinaver, Dušan Karapandžić, Dušan Timotijević i drugi.