Narodne pesme koje se pevaju na Beogradskoj kratkotalasnoj radiostanici - Sima T. Begović 1938 (sa posvetom)

Narodne pesme koje se pevaju na Beogradskoj kratkotalasnoj radiostanici - Sima T. Begović 1938 (sa posvetom)
Artikal: 31451 : Tezina: 0.06 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Primerak sa posvetom Sime Begovića, 1. izdanje, Beograd 1938, meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 93+3, format 15x11cm, ćirilica, ekstremno retka, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Primerak sa posvetom Sime Begovića. Prvo i jedino, ekstremno retko izdanje.

1. oktobra 1924. godine svečano je puštena u javni saobraćaj Beogradska radio stanica. Pored operskih arija, romansi i koncertnih pesama puštala se u etar i narodna muzka koju je izvodio "Ciganski orkestar".

Septembra 1929. godine pojavljuje se na tek otvorenoj Radio stanici već tada poznati Sima Begović. Sima je dar za muziku nasledio od oca Tešimira Begovića, tenora i člana Narodnog pozorišta. Prve godine na Radiju Sima Begović nastupa kao pratilac narodnih pesama na gitari. 1930. godine oformljen je trio Sime Begovića koji je izvodio narodnu muziku na Radio stanici i pratio pevače profesionalce, članove Narodnog pozorišta. Od 1935. godine Sima Begović počinje da svira i peva u zajednici sa svojom sestrom Lelom Đorđević narodne pesme na Beogradskom radiju. To je bio prvi duet na Radio stanici. Dolaskom Sime Begovića na Radio počeo se stvarati Narodni orkestar. Pratnja se postepeno dopunjava sve do 1936. godine, kada je i oformljen orkestar "Sime Begovića".

Na sakupljanju muzičkog blaga naših naroda radile su generacije muzičkih pregalaca. Sima Begović prvi gitarista i solista, osnivač narodnog orkestra i prvog dueta na Radio stanici bio je jedan od strasnih sakupljača narodnog izvornog stvaralaštva. Pesme naučene na terenu odmah je interpretirao na Radiju i to tako da, kao retko ko, narodnom muzičkom izrazu doda svoj lični i da stvori pesmu koja bi danas mogla da bude primer najvernijeg tumačenja narodne muzike. Doprinos Sime Begovića negovanju kvalitetne narodne pesme na Radiju bio je ogroman.

Izvor (i ceo tekst): audioifotoarhiv.com

Primere pesama iz ove knjige pročitajte u posebnom tekstu na našem Blogu: Narodne pesme koje su se slušale pre II svetskog rata