Domovni i opštepolezni Narodni kalendar, na leto od roždestva Hristova 1834

Domovni i opštepolezni Narodni kalendar, na leto od roždestva Hristova 1834
Artikal: 31306 : Tezina: 0.25 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Novi Sad 1834, tvrdi nakn. polukožni povez, stanje: vrlo dobro 4+, str. 36*, ćirilica, ekstremno redak, vidi slike i opis

18 000 RSD

Dodaj na listu

Pun naslov: Домовный и общеполезный Народныи календаръ : На Лѣто отъ Рождества Хрістова 1834. єже єсть простоє, состоящеєся изъ 365 дней.

Retkost: Prema Cobiss-u nijedna biblioteka u Srbiji nema u svojim fondovima godinu 1834. Narodnog kalendara. Naveden je kao deziderat Narodne biblioteke Srbije.

O kalendaru: Domovni i opštepolezni kalendar je bio časopis koji je izlazio od 1831. do 1854. godine. Izlazio je jednom godišnje. Prvi urednik bio je Atanasije Nikolić, a nakon njega knjižar Konstantin Kaulicije. Menjao je mesta izlaženja (Beč, Budim, Sremski Karlovci, Pančevo, Novi Sad), a donekle i naslov. Prvih godina imao je samo kalendarski deo, a kasnije je donosio i kraće priloge.

Detalji: * Stranice nisu numerisane. Prema katalogu ovaj kalendar treba da sadrži 36 strana, što smo prebrojavanjem i potvrdili (18 listova). Međutim, vizuelni pregled pokazuje da nedostaje jedan, poslednji list. Naime, na 33. strani počinje spisak vašara po rimskom kalendaru, nastavlja se na stranama 34, 35 i 36. gde je poslednje slovo "F" i odrednica "Filip-Salaš", što pokazuje da nedostaje 1 list, tj. jedna 37. stranica teksta i da kalendar treba da ima 19 listova. Uvidom u sledeće godište utvrđeno je da nedostaje pola stranice teksta sa vašarima na slova H, C, Č, Š.