Nestanak Bogomilstva i islamizacija Bosne - Aleksandar Solovjev

Nestanak Bogomilstva i islamizacija Bosne - Aleksandar Solovjev
Artikal: 30748 : Tezina: 0.1 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: Primerak A. Solovjeva*, Beograd 1949, meki povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 40, ćirilica

0 RSD

Dodaj na listu

* U knjizi se nalazi papir sa ispravkama koje se odnose na ovu studiju i koje je učinio autor. Tekst je otkucan na mašini, ima i tri beleške olovkom. Ispravke se odnose na informacije koje je dobio nakon što je tekst već bio odštampan.

O knjizi:
Glavni, za sada poznati turski izvor koji govori o masovnijem prelazu na islam u vreme Mehmedovog (Mehmed II) osvajanja Bosne, jeste navod iz Jeničarskog zakona. Tim se izvorom, raspravljajući upravo o islamizaciji, poslužio dr Aleksandar Solovjev (u studiji Nestanak bogomilstva i islamizacija Bosne). Izvod:

„Postoji zakon da svi mladi janičari (adžami oglani) koji se sakupljaju u Bosni budu muslimani, sinovi muslimana. Pored toga većina je njih primljena u (carski) dvor u bašču. Uzrok ovakvoj pažnji prema spomenutom narodu je sledeći: U ono doba kada je osvajač Carigrada, njegovo veličanstvo sultan Mehmed han – neka je s njim Božja milost i zadovoljstvo – izvoleo s pobedonosnom vojskom zavojštiti na Bosnu, tada je sva raja i beraja (tj. seljaci i oni koji ne plaćaju porez) te zemlje, saznavši za moć i snagu njegova veličanstva cara, zaštitnika sveta, izašla pred njega i pala ničice pred njegovo carsko podnožje i najednom („bir ugurden“) prešla na islam. Kada je njegovo veličanstvo sultan video da ovi najedamput primiše Islam rekao im je da to nije loš narod. Zbog toga što su prešll na islam, rekao im je njegovo veličanstvo car, zaštitnik sveta: Tražite od mene što želite! Stanovnici ove pokrajine su zatražili: Neka se iz naše zemlje kupe mladići (adžami oglani). Njihovoj je molbi udovoljeno i oni se primaju (bez obzira) bili obrezani ili neobrezani: nije zakon ni da se pregledavaju. Ovi (mladići) od ovoga naroda koji su do sada sakupljeni ili su u carskom dvoru u bašči. Oni su bili pametni i daroviti, pa su većinom izašli (iz dvora) s visokim položajima i dostigli visoke rangove.“