Spomenica 46 klase niže škole Vojne Akademije 1914-1934

Spomenica 46 klase niže škole Vojne Akademije 1914-1934
Artikal: 24308 : Tezina: 1.15 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Beograd 1938, tvrdi orig. povez, veci format, stanje vrlo dobro 4+, str. 201, fotografije, cirilica, veoma retka, vidi opis i slike

8 850 RSD

Dodaj na listu

Iz predgovora knjige: ...Neka se mladje generacije poklone pred spomen-plocama zakucanim na zidovima Vojne Akademije, jer su na njima zabelezena najlepsa imena naseg naroda. Poslednja od tih ploca sadrzi imena 46. klase. Ona je najveca. 100 imena urezana na njoj cini cast i ponos 46. klase koja Otadzbini dade tacno polovinu svojih drugova. Pali kao bor do bora u ognju vatre i celika, ti nasi drugovi mirno spavaju svoj veciti san, svesni da su svoju duznost ispunili i da 100 njihovih grobova pretstavljaju 100 raznih bojeva hrabre srpske vojske, u kojoj su oni bili mladost i olicenje junastva staresinskog kadra.


Providjenje je htelo da kratko zive, ali je brazda tog zivota i dugacka i duboka... Bili su veliki kada je otadzbina pobedjivala neprijatelja, a bili su veci kada se ona pela svome raspecu. Branise je hrabro na njenim granicama, na obalama Drine, Save, Dunava i Timoka; istom hrabroscu branise njenu cast nosenu na vojnickim zastavama i kroz Albaniju, kroz razna mora i na Solunskom frontu...


... dobri i plemeniti nasi klasni drugovi, Vama i onim divnim sinovima naseg naroda cije Vi bejaste staresine, i koji sa Vama izginuse, Vasi zivi klasni drugovi skidaju kape i ovom knjigom pale vostanicu nad Vasim znanim i neznanim grobovima. Neka Vam je spokojan vecan mir hrabri medju najhrabrijima.


*Napomena: Knjiga je trebala da bude izdata u oktobru 1934, na dvadesetogodisnjicu unapredjenja u oficire, medjutim zbog Marseljskog atentata na kralja Aleksandra izdata je tek 1938. godine. Spomenica sadrzi slike i biografije poginulih oficira iz 46. klase, slike i imena prezivelih, kao i propratne tekstove.